Over de deejays

Ayu Polak

Hallo beste dans- en muziekliefhebber,

Ik wil me graag voorstellen als een van de gezichten
van EigenWijzeDans, mijn naam is Ayu Polak. Ik ben geboren op Bali en ben opgegroeid met 2 culturen. De Balinese en de Nederlandse. Muziek, dans en performance zitten duidelijk in mijn bloed en de gamelansounds en de bijzondere dynamiek daarvan stromen door mijn aderen, maar ook ben ik gevoelig voor andere prachtige authentieke wereldmuziek of alternatieve geluiden en klanken. Denk bijvoorbeeld aan Vrije Geluiden bij NPO, waarbij je allerlei prachtige oude, moderne en fusionkunstwerken kunt horen. Sinds 2016 ben ik actief bij EigenWijzeDans. Ik word er heel blij van, want het raakt mij aan verschillende passies. Het is meer dan dans en muziek en het is ook bewustwording. Ik heb meegedacht aan het nieuwe gezicht en de organisatie en sinds 2018 dj ik met heel veel plezier!

Voor mij betekent muziek heel veel en gebruik ik muziek dan ook voor verschillende doeleinden. Je moet mij niet naar allerlei namen gaan vragen, want die onthoud ik niet altijd even goed. Ik sla muziek meer op als geluiden en sferen en genres. Op die wijze zoek ik innerlijk naar iets of online en zo creëer ik mijn lijsten. Intunen in wat ik wil bereiken is dan belangrijk. Het is als een soort kunstwerk maken. De juiste flow vinden, dat het voor mijn gevoel klopt wat ik via mijn keuzes tot stand heb geschilderd aan lijst. Belangrijk uitgangspunt is dat het tot verstilling of beweging leidt en daarmee verbinding met jezelf en mogelijk met anderen in de ruimte vergroot.

Als filmmaakster heb ik ook met veel muziek en geluiden mogen werken, waarin ik heb geleerd hoe belangrijk juiste timing, gelaagdheid, sfeer en contrast zijn om een goed verhaal te vertellen. Als DJ probeer ik dan ook elke keer weer unieke muzieksets te creëren, waarbij ik je kan ondersteunen in jouw eigen dansreis op een dynamische manier, waardoor er verschillende lagen in jezelf aangeraakt kunnen worden. Je kunt ook gewoon heerlijk dansen om het dansen hoor : ). Maar wat ik en wij merken is dat ons publiek toch wel zelfbewust is en dat muziek en dans dan vaak als middel gebruikt wordt om het bewustzijn op emotioneel, fysiek of spiritueel vlak te verruimen.

Ik start altijd heel rustig, omdat ik het heel belangrijk vind, dat dansers de ruimte en tijd krijgen om eerst contact te maken met hun eigen kern. En vanuit die juiste concentratie en bewustzijn ontstaan dan vanzelf authentieke bewegingen of een dans. Dansen bij EigenWijzeDans is dansen vanuit je zijn met alles wat er is en je niet anders hoeven voor te doen dan je bent. Wanneer je dat doet, kun je ook dingen tegenkomen in jezelf, die je normaal misschien wel via maskers en rollen in de buitenwereld verborgen houdt.

Geregeld raken mensen in een emotie en bedanken ze mij voor wat ik via de muziek kan helpen aanraken. En dat is voor mij weer een groot compliment waar ik veel energie van krijg. Ik doe het niet alleen voor mijzelf maar ook voor anderen en samen krijgen we er heel veel energie van! Dat is zo gaaf om te voelen : ) En wat zo fijn is, dat er in deze ruimte niet gepraat hoeft te worden, omdat vrij dansen een taal is vanuit hart en ziel : ).

Na de verstilling kies ik muziek die de aarding stimuleert, waardoor je het contact met je lijf goed kunt blijven voelen. Maar als je je lijf niet voelt, dan is dat wat er ook is en mag en kan dat er helemaal zijn. Ik wil alleen maar inspireren en ondersteunen. Je bent helemaal vrij in wat je wel of niet wilt. Liggen, zitten of alleen kijken … het kan allemaal.

Tot slot andere woorden die mijn set verder karakteriseren zijn woorden als oer, oorspronkelijk, meditatief, ruimtelijkheid, licht, maar ook opzwepend, stevige beats, filmisch, magisch, meeslepend, roerend, verbindend, extatisch en sferisch.

Hopelijk heb je een goede indruk gekregen hoe ik draai en wat voor prachtige unieke ruimte EigenWijzeDans in Zwolle is. Ben je benieuwd naar mijn sets, dan mag je die altijd via het contactformulier aanvragen.

Warme groet,

Ayu Tari

Harry Linde

Mijn naam is Harry Linde, ben geboren in 1955 in Lutten, woonde vanaf jaar één in Baarn en ben na wat omzwervingen qua wortels terug in Noord-Overijssel, sinds 2013 in Zwolle beland.

Vanaf mijn tienerjaren ben ik een liefhebber van dansen en meestal een vrije vogel op dansvloeren.

Op mijn 25e jaar heb ik-na een zeer christelijke periode, die voortkwam uit mijn Nederlands Hervormde opvoeding- een wat men wel kan omschrijven als existentiële Zijns- en IK-ervaring gehad.
Ook wel spirituele ervaring of ‘Open-Baring’ (van geboorte/wedergeboorte) – genoemd.

Dat was een zeer heftige tijd, waarbij mijn (zoals men later zei) 7e chakra jarenlang wagenwijd openstond, met allerlei hier niet nader te omschrijven geestelijke/psychische/psychotherapeutische belevingen/ woorden tot gevolg hebbend.

Sinds ongeveer 2008 heb ik definitief ont-dekt, hoeveel ‘vrije zijns-energie’ compleet volgens wat er op dát moment zich in mij aandient, ik kan genereren. Door zoveel mogelijk op eigen wijze te bewegen.                Al ziet het er dan vaak, gezet tegenover veel anderen, nogal ‘vreemd en onaangepast’ uit.
Ik voel dan echt het ‘vrije kind’ in mij. Dat maar doet wat ie wil.
En hoe daaruit fantastisch vrij, sierlijk dansen kan ontstaan.
Waarna eventueel écht contact kan ontstaan met anderen om mij heen.
Ik zou niet meer anders willen, nee kan niet meer anders dan zo dansen.

Ik vind het heel belangrijk, dat elke deelnemer een zo eigen mogelijke beweging mag maken, in het eigen tempo. Ik ervaar ook veel voldoening bij het meemaken van mensen met een ‘gevoelige’ aard of verleden, die op volstrekt eigen wijze in eigen tempo hun eigen beweging tot dans  kunnen maken. Net als ik zeg maar. Ook al voldoet het totaal niet aan een bepaalde ‘dansvorm of ‘-norm’, ziet het er ‘niet uit’ of blijf je bij wijze van spreken de hele dans aan de kant liggen of zitten of val je in slaap.

Ik gun iedereen de Eigen Dans. Want het kan met enorme bronenergie en eigenheid herverbinden.

Muziek

Ik ben gek op pop-en rockmuziek, mijn jeugd was er van doortrokken. Maar qua dansen volgens wat ik met EigenWijzeDans bedoel, volstaat het voor mij niet meer, zijn dergelijke ritmes mij te beperkt en teveel een harnas.
Er bestaat goed-dansbare elektronische deejay/beats-muziek. Maar ik zet ’t niet teveel op, want kan wel eens overkill met herhalingen en te harde bas opleveren.
Er bestaat een enorme, eigenlijk onbeperkte hoeveelheid aan mooie, professionele en originele dansmuziek. Vol hart en ziel. Uit de hele wereld. Van vroeger tot nu. In alle mogelijk denkbare genres en crossovers. Met soms de meest abstracte composities en geluiden. Die zet ik graag en soms op onverwachte momenten in voor Eigen Wijze Dans.

Volgens mij bestond zo’n dansevenement niet in Zwolle.

Om deze redenen ben ik in Zwolle zelf bezig gegaan met deze dansactiviteiten. Ik hoop echter, dat anderen mijn initiatief gaan dupliceren/over gaan nemen. Want het allerliefst dans ik toch. Daarnaast vind ik het opsnorren/ontdekken van muziek, het samenstellen van een lijst en het deejayen ook enorm fijn.

Weest gegroet,

Harry YrraH